Zdrowotne nalewki ziołowe

W okresie od wczesnej wiosny aż do jesieni warto zbierać zioła, aby przygotować z nich lecznicze nalewki. Na kłopoty z trawieniem, na przeziębienie i jako środek pomocny w leczeniu dolegliwości występujących przy grypie możemy przygotować nalewkę z liści mięty pieprzowej. Aby przygotować nalewką musimy zebrać przynajmniej garść świeżych liści mięty. Zebrane liście należy drobno posiekać, a następnie wsypać je do słoja z ciemnego szkła. Liście mięty zalewamy 1/2 litra spirytusu o mocy 70%. Słój należy przykryć i odstawić na tydzień w miejsce osłonięte przed działaniem światła. Po tygodniu zlewamy znad liści wyciąg z alkoholu. Do szklanki wody dodajemy 200 g cukru i gotujemy. Po zagotowaniu studzimy syrop, a następnie mieszamy go z alkoholem. Przygotowaną nalewkę odstawiamy w ciemne miejsce na 30 dni. Jeżeli dopadnie nas przeziębienie lub grypa dodajemy 10 kropli nalewki do 100 ml przegotowanej wody i pijemy trzy razy dziennie. W przypadku dolegliwości trawiennych pijemy nalewkę przed głównym posiłkiem, dodając od 5 do 10 kropli nalewki do 50 ml przegotowanej wody. Na występujący przy przeziębieniu kaszel, ale także na wzdęcia może nam pomóc nalewka z nasion anyżu. Nalewkę przygotowujemy z 20 g anyżu zalanych 1/4 l 70% spirytusu. Zalane nasiona przechowujemy w chłodnym miejscu przez 14 dni. Potem odcedzamy, do nasion dolewamy 1/4 l czystej wódki. Po dwóch tygodniach łączymy oba nalewy.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.